Minimum Viable Product Voorbeeld

Een Minimum Viable Product (MVP) zorgt ervoor dat je snel jouw ideeën kunt testen en valideren. Een MVP is een belangrijk onderdeel van je idee- en productontwikkeling. Maar wat is nou een goed Minimum Viable Product voorbeeld? In deze blog geven we je eerst een voorbeeld ter inspiratie en daarna leggen we je uit hoe je zelf aan de slag kunt gaan met een MVP

Uber – Inspiratie

De app van Uber, toen nog UberCab, werd gelanceerd met slechts 2 functies: mensen met een auto werden gekoppeld aan mensen die een rit zochten, vervolgens konden ze met creditcard betalen voor de rit. De eenvoud zorgde ervoor dat Uber al snel zijn eerste gebruikers binnen haalde. Met deze simpele app konden ze aantonen dat er vraag was en dat ze het waar konden maken. Dit was dan ook de fundering voor een eerste investeringsronde die maar liefst $1.25 miljoen opleverde.

UberCab MVP voorbeeld
Eerste versie (MVP) Uber. Bron: BusinessInsider

Hoe maak je zelf een MVP?

Wat voor MVP je kunt maken hangt heel erg af je idee. Hieronder geven we per idee categorie een Minimum Viable Product voorbeeld.

  1. Fysiek klein product: Bij een klein fysiek product kun je vaak met een 3D-print erg snel je eerste MVP maken. De kosten zijn laag en de ontwikkeltijd is minimaal. Online zijn erg veel services te vinden die een 3D-print voor je kunnen maken.
  2. App: De ontwikkelkosten van een app zijn vaak erg hoog. Je kunt als eerste MVP je app uitwerken op een aantal papieren. Bij het demonstreren en testen kun je consumenten laten “klikken” op het papier en laten zien wat er dan gebeurt. Ben je al iets verder in het testproces? Dan kun je vaak met een webpage diepgaande functies testen. Het ontwikkelen van een webpage is vele malen simpeler (als je het zelf wil doen) en vele malen goedkoper (als je het laat doen).
  3. Software as a Service: Stel je hebt een idee om software te ontwikkelen die iets doet voor de eindgebruiker, je kunt dan als MVP een experiment gebruiken dat Wizard of Oz heet. Met dit experiment voer jij zelf alle taken uit die de software normaal zou uitvoeren. De eindgebruiker weet dit niet en denkt dat hij software gebruikt. Je kunt zo de eerste functies testen en feedback ontvangen zonder dat je de Software hoeft te ontwikkelen!

Begin met marktvalidatie en verhoog je kans op slagen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *