Productidee

productidee illustratie


Hoe vind je nou dat geweldige productidee? Op internet kun je allerlei lijstjes vinden met nieuwe productideeën, hierdoor lijkt het eigenlijk wel makkelijk, je plukt een idee van het internet en je kunt aan de slag. Niet is natuurlijk minder waar, maar hoe dan wel?

Als ik zelf aan een “idee” denk dan voelt het een soort als een eureka-moment waarop alles in een keer klopt. Dit suggereert voor mij dan ook dat je gewoon heel hard moet nadenken en opzoek moet gaan naar dit eureka-moment. Dat maakt het ook een soort toevalstreffer, of het lukt om iets te bedenken of niet. Maar, inzetten op een toevalstreffer is natuurlijk niet het juiste begin, gelukkig kan het ook anders!

Elk productidee begint natuurlijk wel met een idee of gedachte, dit idee hoeft alleen helemaal niet zo baanbrekend te zijn als vaak wordt gedacht.

Begin met een probleem of gebrek dat jij ervaart

Denk eens na over je eigen dagelijks leven, ervaar je soms problemen of merk je dat je iets mist? Dit kan iets heel simpels zijn, kijk maar eens om je heen. In de keuken bijvoorbeeld, grote kans dat je in je keukenla een kaasschaaf hebt liggen. De kaasschaaf is ontworpen door Thor Bjørklund (1889-1975), een meubelmaker in het Noorse Lillehamer. Geïnspireerd door hoe hij zijn houtschaaf gebruikte voor zijn werk bedacht hij de kaasschaaf. 90 jaar later is de kaasschaaf niet meer weg te denken en ligt er in bijna elke keukenla wel een kaasschaaf. Dit is zomaar een voorbeeld van iemand die vanuit zijn werk iets heeft bedacht voor het dagelijks leven en laten we eerlijk zijn, zo complex was dit idee niet.

Zijn er meer mensen die jouw probleem of gebrek ervaren?

Als alleen jij het probleem of gebrek ervaart dan kun je een super oplossing bedenken, maar alleen jij hebt behoefte aan die oplossing. Het is daarom belangrijk om te onderzoeken of meer mensen jouw probleem of gebrek ervaren. Het gaat hier niet om het vinden van een exacte match, maar om het onderzoeken van welke problemen er rond het thema van jouw idee spelen. Probeer er achter te komen voor wie het dus nog meer speelt en vraag mensen hoe ze dit probleem of gebrek nu oplossen. Probeer jouw geweldige productidee achter wegen te laten, we zijn opzoek naar problemen, niet naar bevestiging van jouw idee.

Noteer je gevonden problemen

Schrijf de problemen en gebreken die je hebt gevonden op sticky notes en hang deze op. Rangschik de sticky notes op basis van hoe vaak je dit probleem gehoord hebt. Hoe vaker je het probleem gehoord hebt, hoe urgenter het is. Verzin per probleem een tal oplossingen, houd rekening met de oplossingen die mensen hebben genoemd. Probeer out of the box te denken, de oplossingen kunnen niet gek genoeg zijn.

productidee illustratie

Wat denken de mensen van je oplossingen?

Met je gevonden oplossingen ga je op pad, wat vinden andere mensen van je oplossingen? Vraag ze naar hun mening en probeer je oplossing niet te verdedigen. Het niet verdedigen van je oplossing is erg lastig, maar heel belangrijk. Probeer dus ook zelf geen voorkeur te ontwikkelen voor een oplossing, maar laat andere mensen je oplossing beoordelen.

Terug naar de tekentafel!

Nu heb je een heleboel input over welke oplossing andere mensen het meest waarderen. Probeer met deze input een rangorde aan te brengen in je oplossingen. Welke oplossing sluit het best aan op het probleem van de mensen? Het meest gewaardeerde idee leg je opnieuw voor aan andere mensen. Wat voor features verwachten ze? Hoe zien zij het product voor zich? Met deze input kun je het plan voor productidee verder uitwerken.

Was dat het al?

Uiteraard ben je er nog niet, je product moet immers nog verder uitgewerkt worden en geproduceerd. Maar, je bent wel een heel eind opgeschoten met je productidee. Als je de stappen hebt doorlopen heb je namelijk een gefundeerd idee dat wordt erkend door andere mensen en daar heb je zelf niet eens zoveel voor moeten nadenken, Eureka!

Klaar voor de volgende stap? Begin met marktvalidatie!

Begin met marktvalidatie en verhoog je kans op slagen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *